Känguru i Australien
Känguru i Australien

Allmänt om Australien

För längesedan kom de människor som skulle kallas aboriginer till Australien från Sydostasien. Aboriginerna blev urbefolkningen i Australien och är idag en minoritetsbefolkning som stött på svåra sociala motgångar.

Under sent 1700- tal deporterades de första straffångarna till Australien från Storbritannien. Stora delar av landets befolkning härstammar från dessa straffångar. Med start 1829 gjorde britterna officiellt anspråk på västra delarna av Australien. Ett antal separata kolonier grundades, under 1900-talet bildades sedan samväldet Australien och landet blev en del av det brittiska imperiet.

När du ska åka till Australien så packa både varma och tunna plagg i resväskan, eftersom klimatet är skiftande. Se över försäkringar och tänk på att ha de vaccinationer som krävs. Det krävs också att du har giltigt pass och visum. Ansök om visum i god tid.

Australien har generellt sett låg kriminalitet men det finns en del annat du bör akta dig för. Spindlar, ormar, krokodiler och stark sol kan vara faror värda att se upp för, men med kunskap och sunt förnuft kommer du ganska långt. Solen bränner starkt under sommarmånaderna och det kan vara klokt att packa med dig solskyddsfaktor 50. Och du, fråga hellre en gång för mycket än att chansa när det gäller närkontakt med djur från den australiensiska faunan.

När du reser till Australien klarar du dig bra med baskunskaper i engelska. Engelskan fungerar som officiellt språk, men landet har också flera andra språk. Det kan vara svårt att hänga med i den australiensiska dialekten till en början. Basen är brittisk, men uttalet är annorlunda och en hel del influenser finns från till exempel irländsk och amerikansk engelska.

Souvenirer med bilder på exempelvis Operahuset i Sydney, hoppande kängurur eller Ayers rock kan köpas på de flesta turistattraktioner. Bumeranger eller kläder av märkena Billabong eller Quicksilver är också populära att ta med sig hem. Flertalet unika souvenirer som du kan köpa i Australien är dock aboriginska konstföremål.

Angående mat och dryck kan sägas att australiensarna ÄLSKAR att grilla. Känguru, emu, haj och krokodil är gott grillat och det finns även många fantastiska skaldjursrätter att njuta av. Populära drycker är öl och vin och är restaurangen skyltad med BYO betyder detta att du kan ta med dig din egen dryck när du ska äta där.
Är du sugen på efterrätt så testa den berömda tårtbakelsen Pavlova, och vill du ha något udda på frukostfrallan, prova pålägget Vegemite med en stark smak av jäst.

www.soderhavsresor.se
Fiskeresan till Cooköarna med enastående tropiskt fiske efter bonefish och giant...
www.soderhavsresor.se
Denna fiskeresan till Australien ger en unik chans till flugfångad marlin från sand...
©2024 Australienresor