Fantastiska stränder längs kusten i Australien
Fantastiska stränder längs kusten i Australien

Resa till Australien

Planera din drömresa till Australien noga innan du åker. Faktum är att planeringen för många blir en härlig del av själva resan, ett sätt att nosa på målet och njuta av dina förväntningar. Läs på och lär dig mycket, ta reda på vilka platser du vill besöka och hur du ska ta dig dit på bästa sätt. Då kan du också njuta maximalt av själva resan när du väl är på plats.

Fundera på vilket syfte du har med resan. Är du kulturfantast och vill se häftiga byggnader eller lära dig mer om aboriginernas liv och historia? Är det den australiska bushen som lockar dig, med den tropiska regnskogens alla växter och djur, eller är det tanken på att surfa på vita skummande vågor i Surfers Paradise? Ska du och din älskade åka på bröllopsresa och var finns i så fall de lyxigaste och mest romantiska hotellen?

Sol, bad, dykning och/eller snorkling är förmodligen givna inslag på din semester. Det finns kryssningar och båtturer att åka med och de tar dig till de mest sagolika öar och rev. Kostnaden för en dagstur med båt och vad som ingår i turen varierar men ofta är det minst ett mål mat samt transfer till och från hotellet. De större kryssningsfartygen kostar mer men erbjuder ofta en lyx som du sällan unnar dig hemma.

Många flygbolag reser till Australien och du gör klokt i att undersöka vilka alternativ som finns. Ska du satsa på Finnair eller australiensiska Quantas Airways? Jämför och titta runt innan du bestämmer dig. Såväl priser som antal stopp på vägen kan variera stort och vara avgörande för vad som passar bäst. Räkna med cirka två flygstopp under den totalt nästan dygnslånga resan från Sverige till Australien och se till att röra på kroppen med jämna mellanrum under resan för att undvika svullnad och stelhet.

Väl på plats i Australien finns det olika sätt att välja på när du ska ta dig runt. Det är smidigt att hyra en bil och köra själv. Fördelen då är att du kan stanna precis var du vill och ha tillgång till din packning hela tiden. Det är vänstertrafik men frånsett det så flyter trafiken på ungefär som hemma. Du behöver se till att ditt körkort är internationellt och att relevanta försäkringar finns.

Tåg eller bekväma långfärdsbussar finns att åka med om du ska förflytta dig längre sträckor. Du kan enkelt köpa olika åkpass beroende på vilka destinationer du ämnar resa emellan. Åkpassen är prisvärda och bussarna är så kallade hop on/ hop off- bussar. Ett snabbare men dyrare alternativ om du har en större budget är Australiens inrikesflyg. Fördelen då är att du förlorar mycket mindre tid än med buss eller tåg, med tanke på att avstånden i Australien är ganska långa.

I städerna åker du taxi för att enklast ta dig mellan olika platser eller så kan du välja att gå eller hyra en cykel. Taxi är smidigt och inte alltför dyrt men priserna kan ibland påverkas av olika zoner inom staden.

www.soderhavsresor.se
Roadtrip för naturentusiasten med möjlighet att vandra, njuta av vacker natur och...
www.soderhavsresor.se
Talofa lava, välkommen till Polynesiens hjärta och det genuina Söderhavet! Denna vackra...
©2024 Australienresor