Mat och dryck i Australien
Mat och dryck i Australien

Mat och dryck i Australien

Angående mat och dryck bör nämnas att det företrädesvis bör inhandlas på plats. Den australiensiska gränsbevakningen är stenhård och livsmedel eller dylikt får på inga villkor föras med in i landet. Men varför skulle du behöva det, när det finns så mycket gott att äta i Australien?

Ett vida känt begrepp i Australien är ”Barbie”. Detta har dock ingenting alls att göra med trådsmala plastdockor utan refererar helt enkelt till ordet barbeque som står för både grilla och grillfest. Australiensarna ÄLSKAR att grilla, och de grillar nästan allt. Kött, skaldjur, grönsaker – you name it! Allt hittas på grillen under en klassisk Aussie Barbie.

Bli inte förvånad om du hittar avvikande kombinationer på din tallrik. En fantastiskt god rätt består av rött kött, potatismos och hummer dränkt i saffranssås, och i en stor, saftig, nygrillad burgare kan du plötsligt skönja den karaktäristiska smaken av rödbetor. Annorlunda rätter bestående av kött från känguru, emu, haj och krokodil går också att beställa och faktiskt så kan det, med rätt tillbehör, smaka riktigt gott.

Australiensarna gillar sötsaker också, och den berömda tårtbakelsen Pavlova klassas som en av landets nationalrätter. Pavlova består av en marängbotten täckt av vispgrädde och toppad med frukter och bär.
Ett annat inslag i ”the aussie diet” är smörgåspålägget Vegemite, som bland annat nämns i Men at Work´s gamla hitlåt ”Down under”. Vegemite har en mörkbrun färg och tillverkas av det jästextrakt som uppstår vid tillverkning av öl.

Apropå öl och för den delen även vin eller andra starka drycker så säljs detta i stort sett överallt, i vanliga matbutiker. Dessutom finns utanför icke licensierade restauranger ofta en skylt med bokstäverna BYO. Det står för Bring Your Own och betyder helt enkelt att du kan ta med till exempel en flaska av ditt favoritvin när du ska äta på restaurangen.

www.soderhavsresor.se
En fiskeresa med mångfald av tropiska fiskarter i västra Australien.
www.soderhavsresor.se
Sol och badupplevelse på en riktig söderhavsö!
©2024 Australienresor