Sydneys operahus
Sydneys operahus

Operahuset i Sydney

Att promenera längs den långa gatan ner mot hamnen i Sydneys gassande sol en morgon är så nära magi du kan komma om du gillar att resa och utforska världens mest magnifika byggnadsverk. Pulsen går garanterat upp när du skymtar de toppiga takdelarna på det berömda Operahuset och du kan knappt ta in det faktum att du verkligen är här på riktigt. Spenderar du flera dagar i Sydney kommer du troligtvis att vilja både börja och avsluta din vistelse med ett besök nere i hamnen.

Huset är berömt över hela världen men inte alla vet att det är beklätt med kakel från självaste Höganäs i Sverige!

Designen och det vita taket med sina tätt sammanfogade plattor får många att associera till segel och byggnaden är verkligen en fröjd för ögat. Den berömda vyn över hamnen med Sydney Harbour Bridge i bakgrunden gör ingen besviken och har du förmånen att få fira nyårsafton i Sydney så försäkra dig om en plats i hamnen redan tidigt under dagen då de stänger av området när maxantalet besökare har anlänt. På nyårsaftonen kan du beskåda de mest sagolika fyrverkerier över Operahuset och andra som samtidigt faller som vatten från bron ner i den blänkande ytan. Räkna med nackspärr dagen efter för du kommer sannolikt att försöka vrida huvudet åt alla håll samtidigt!

Sydney Opera House är designat och ritat av den danske arkitekten Jørn Utzon. Det stod klart 1973, efter diverse förseningar i arbetsprocessen. Budgeten för byggnationen spräcktes flera gånger om och projektet kantades av konflikter. Till slut blev det dock en enorm succé, som sannolikt har betalat igen förlusterna flera gånger om.

Inne i Sydney Opera House gömmer sig ett flertal scener och konserthallar av olika slag. Varje år besöks evenemangen av dryga 7 miljoner besökare vilket gör detta till en av Australiens mest välbesökta platser. Teaterföreställningar, rockkonserter och operaföreställningar – allt kan framföras i Sydney Opera House och för den som gillar att njuta av den vackra utsikten och en svalkande dryck kan ett besök på Operabaren vara en riktig höjdpunkt. Räkna dock med att det kostar lite mer än vanligt.

Om du inte har lust eller råd att gå på någon konsert kan du istället följa med på en guidad tur i Sydney Opera House om du vill. Då får du höra historien om hur byggnaden kom till och även se de olika delarna inuti. Turen tar cirka en timme och du köper din biljett via nätet i förväg eller i biljettkassan på plats.

När du tittat dig mätt på Sydney Opera House från nära håll kanske du är redo att fotografera lite från andra vinklar? Ta då en promenad till den vackra botaniska trädgården. Njut av fantastisk grönska och ljuvliga dofter medan du tar dig till utkikspunkten Mrs Macquarie´s Chair öster om Operahuset. Många av de bilder du sett över hamnen med Operahuset och Sydney Harbour bridge är tagna från denna plats och varför inte passa på att knäppa några bilder själv när du är här?!

www.soderhavsresor.se
Denna förstklassiga drömresa till Bora Bora med extra guldkant är resan för er som...
www.soderhavsresor.se
Talofa lava, välkommen till Polynesiens hjärta och det genuina Söderhavet! Denna vackra...
©2024 Australienresor