Blue Mountains Nationalparks fantastiska berg
Blue Mountains Nationalparks fantastiska berg

Blue Mountains nationalpark

Strax utanför Sydneys pulserande storstadskärna finns det magnifika området Blue Mountains. I rätt ljus vilar en mystisk blå ton över klipporna och ett besök här är väl värt resan på cirka 1,5 timme. Det går bussturer och det är även möjligt att ta sig hit på egen hand med tåg eller bil.

Blue Mountains National Park är en 267 954 hektar stor, skyddad nationalpark. Den blåaktiga tonen sägs komma från oljan i de många eukalyptusträden som växer här, vilken på grund av solen blir till en svagt blåaktig ånga.

Många turister kommer hit med organiserade turer och guider som vet precis vart man ska gå för att få de bästa bilderna och den vackraste utsikten. Dock får du sällan stifta närmare bekantskap med själva parken om du åker på en kortare tur. För det krävs en tur med lite mer äventyrlig inriktning. Det finns ett flertal företag som specialiserar sig på detta och som kan hjälpa dig att på ett säkert sätt få uppleva parken från exempelvis kanot, mountainbike eller genom riktig bergsklättring.

Blue Mountains National Park är egentligen en platå med höga toppar varvat av floder, vattenfall och tät växtlighet. Höjden varierar kraftigt och här finns även världens brantaste järnväg – Katoomba Scenic Railway. Här finns vandringsleder lämpliga för den som vill njuta av nationalparken under mer än en dagstripp och djurlivet är lika spännande här som i övriga Australien. Här finns vilda kängurur i olika storlekar, högresta emuer och andra fåglar, samt diverse olika däggdjur och det upp till fyra kilo tunga köttätande pungdjuret Dasyurus maculatus, även känt som tiger quoll.

Den mest kända vyn från Blue Mountains är Tre Systrar; tre enorma spetsiga klippor ståtligt belägna sida vid sida. Det är oftast detta du ser i broschyrer från Blue Mountains och det är verkligen ett exempel på naturens under.

www.soderhavsresor.se
Nordön på Nya Zeeland är perfekt att upptäcka i husbil. Det finns mängder med vackert...
www.soderhavsresor.se
Fiska i nationalparken Hinchinbrook Island, en orörd oas och en av Australiens artrikaste...
©2024 Australienresor