Världens största sandö
Världens största sandö

Fraser Island

Fraser Island är ca 12 mil lång och 2 mil bred och ligger utanför Australiens östkust. Den är världens största sandö och en del av det så kallade världsarvet.

Du tar dig hit med båt och för ett kortare besök följer du enklast med på en av de färdiga utflykter som finns till ön. Då får du åka runt på ön i en 4-hjulsdriven jeep, vilket sannolikt är det enda fordon som kan ta sig fram i den tuffa terrängen. Det finns även hotell och campingmöjligheter på Fraser Island om du vill utforska mer av ön än vad som hinns med under en dagstur, och det går även bra att hyra en jeep och ta sig runt på egen hand.

Ön bjuder på en riktigt udda naturupplevelse. Den är täckt av sand och regnskog och på ett flertal ställen öppnar sig ljuvliga paradisliknande platser med kristallklara små insjöar. Ett måste under ditt besök på Fraser Island är ett svalkande dopp i sjön Lake McKenzie. När du skådar den häpnadsväckande vyn runt det glittrande vattnet i eftermiddagssolen tror du knappt dina ögon. Detta är en oas, där lugn och ro råder i alla lägen.

Några av invånarna på Fraser Island kan dessvärre vara ganska tjuvaktiga. Dingos – de australiensiska vildhundarna – har en tendens att leta godsaker i turisternas fickor medan de badar. Det har hänt att folk blivit av med klädesplagg och om du inte vill riskera att gå med rumpan bar under resten av dagen bör du hålla koll på dina tillhörigheter medan du badar.

Ett annat givet stopp när du besöker Fraser Island är det berömda skeppsvraket som vilar på stranden på den östra sidan av ön. På sin sista resa mot Sydney förliste detta skepp utanför Fraser Island och sedan dess är hon en välbesökt turistattraktion på ön.

www.soderhavsresor.se
Nordön på Nya Zeeland är perfekt att upptäcka i husbil. Det finns mängder med vackert...
www.soderhavsresor.se
Fiska i nationalparken Hinchinbrook Island, en orörd oas och en av Australiens artrikaste...
©2024 Australienresor