Uluru från helikopter
Uluru från helikopter

Uluru / Ayers Rock

Om du fascineras av den magi som förknippas med Australiens urbefolkning aboriginerna och vill besöka en plats som är helig för detta folk så ska du ta dig till den röda klippan, Ayers Rock. På vissa sidor är den prydd av deras målningar och hällristningar och den stora strömmen av turister ses inte bara som något gott av urbefolkningen. Aboriginerna kallar berget för Uluru och det ligger i nationalparken Uluru-Kata Tjuta cirka 30 mil sydväst om Alice Springs.

Ayers Rock är gjord av sandsten och har fått sin röda färg av järn. Den är belägen i vad australiensarna kallar ”semi desert”, ett slags halvökenlandskap. Landskapet är platt och torrt och den växtlighet som finns här konkurrerar om markytan med den röda sanden. Hettan är påtaglig i detta område och du bör ha med dig mycket vatten när du ger dig ut för att utforska denna mäktiga plats.

Vill du klättra på det 348 meter höga berget så gör det inte mitt på dagen då solen steker som mest mot bergsväggen och temperaturen blir närmast outhärdlig. Betrakta hellre Uluru från lagom avstånd i soluppgång eller solnedgång. I takt med att solljuset förändras ser berget ut att börja glöda och färgen skiftar från bärnstenston till mörkt vinröd när solen går ned. Detta är magi, inte bara för aboriginerna utan även för oss andra.

Ayers Rock finns med på Unescos världsarvslista sedan 1987. I samma område finns även Kata Tjuta, en mindre känd men icke desto mindre fascinerande knölig klippformation som lätt kan associeras till den västerländska betydelsen av namnet Kata Tjuta; många huvuden. Uluru Experience säljer färdiga turer med bestigning av Uluru och utflykt till Kata Tjuta. Det finns även ett fåtal resorts att bo på i området och du kan mycket väl få sällskap vid hotellpoolen av en meterlång ödla vars hemvist är öknen.

www.soderhavsresor.se
Denna fiskeresan till Australien ger en unik chans till flugfångad marlin från sand...
www.soderhavsresor.se
Denna förstklassiga drömresa till Bora Bora med extra guldkant är resan för er som...
©2024 Australienresor