Restaurang i buschen i Australien
Restaurang i buschen i Australien

Språk i Australien

När du reser till Australien så räcker det gott och väl att du har engelska baskunskaper. Engelskan fungerar som det officiella språket, även om landet egentligen har flera andra språk. Däremot kan det vara lite svårt att hänga med i den australiensiska dialekten till en början. Uttalet är annorlunda och en hel del influenser finns från andra typer av engelska.

Stavningen är generellt mest lik den brittiska engelskan, med undantag av att den amerikanska stavningen, och de amerikanska vokabulären, tillämpas. Många straffångar kom till Australien från området i London där så kallad cockney engelska talas, vilket avspeglar sig i australiensarnas tal, men även en hel del irländska inslag kan höras. Exempel på detta är pluralformen av ”you” – ”youse” och användningen av ”me” i stället för ”my”. Australiensarna har även en hel del helt egna ord och uttryck, som du kan få höra under ditt besök i Australien. En fördel för ett ovant öra är dock att australiensarna oftast inte talar särskilt fort.

Det finns även en mängd kvarvarande urspråk – aboriginala språk – och språk som kinesiska, italienska eller grekiska växer sig allt större. Cirka en femtedel av Australiens invånare beräknas vara tvåspråkiga.

Tidigare regeringar försökte systematiskt utrota aboriginernas språk och kultur med olika brutala metoder men detta har upphört nu. Om du besöker platser där aboriginer levt och berättat sin historia kommer du sannolikt att få se prov på deras bildspråk. De har inget skriftspråk men ritar fantastiska bilder för att bevara sina fabler och sin kulturella historia för kommande generationer.

www.soderhavsresor.se
Ett mycket prisvärt reseförslag som innehåller de höjdpunkter som måste prickas av...
www.soderhavsresor.se
Nordön på Nya Zeeland är perfekt att upptäcka i husbil. Det finns mängder med vackert...
©2024 Australienresor