Canberra i Australien
Canberra i Australien

Canberra

Den rivalitet mellan Sydney och Melbourne som ledde till Canberras uppkomst är troligtvis mer känd än staden i sig. Inga världsberömda turistattraktioner finns att beskåda här, även om Canberras raka gator och dess många lummiga gröna parker med små konstgjorda sjöar säkert kan tilltala den som ändå väljer att besöka staden.

Efter Australiens självständighet 1901 kunde man inte enas om vilken stad som skulle bli landets huvudstad. Melbourne ansåg sig själv lämpligast medan Sydney inte helt oväntat tyckte att Sydney var ett lämpligare alternativ. Rivaliteten ökade och resultatet blev att man beslutade att bygga en helt ny stad, belägen ungefär mitt emellan de två, som skulle få äran att vara huvudstaden. Staden stod klar 1927 och fick namnet Canberra, som på aboriginernas språk betyder ”mötesplats” och i dagsläget är den Australiens åttonde största stad.

Klimatet här varierar med tydliga temperaturskillnader mellan de olika årstiderna. De turistattraktioner som finns är svåra att ta sig till utan färdmedel så det bästa är att hyra en bil och köra runt själv. Bland det som finns att se finns exempelvis War Memorial, en minnesplats för de australiska soldater som stupade i kriget. En rad intressanta aboriginplatser finns i närheten där du kan ta del av den aboriginska kulturen och de fantastiska naturupplevelserna.

I Canberra arrangeras årligen diverse festivaler och liknande och här sker många politiska möten. Däremot har den inte mycket till nattliv i förhållande till de större städerna. Kanske är det det faktum att staden ”tillverkades” enkom för att fungera som huvudstad som gör att många väljer att pendla hit istället för att bosätta sig här. Canberra saknar historia och karaktärsdrag från förr, vilket göra att den enligt många inte har samma mysfaktor som andra städer, men det kan ändå vara värt att stanna till och bilda sig en egen uppfattning om staden.

www.soderhavsresor.se
Roadtrip med extra guldkant för finsmakare med förstklassigt boende, välkända...
www.soderhavsresor.se
Sol och badupplevelse på en riktig söderhavsö!
©2024 Australienresor